Del av konstverk av T. Colbengtsson

1 april - 28 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

SAIVO

Tomas Colbengtson

Konstverk av T. Colbengtsson.

Konstnären Tomas Colbengtsons konst utgår från uppväxten i en samisk familj och från den samiska kulturen, historien och samtiden. Saivo är namnet på den mytologiska värld som samerna trodde existerar parallellt med vår värld.

I utställningen visas nyskapande överfångs- och böjglas, video, bilder och film. Glaset används inte bara för att det är ett skört material utan också för att kapsla in historien. Konstverken baseras på personliga erfarenheter, men det är också gemensamma erfarenheter som delas med Inuiter, Ainu och andra folk som bor runt polcirkelområdet. Tomas Colbengtsons konst reflekterar hur det koloniala arvet har förändrat samernas liv och det norrländska landskapet. Samma processer och mekanismer som påverkar urfolk oavsett var i världen befinner sig.

Utställningen görs i samband med 100-årsfirandet av det första samiska landsmötet i Trondheim vilket blev starten av vad som idag är Sametinget. Den drivande kraften att organisera landsmötet var samekvinnan Elsa Laula som föddes 1877. Tomas Colbengtson är född och uppvuxen i samma dalgång som Elsa Laula, i Björkvattnet, Tärna. Den platsen är mycket viktig för bevarandet av den samiska kulturen. Tomas Colbengtsons förfäder var samer som hade renar på Oxtinderne, Nordland. Deras efternamn (Colbeinsen) blev försvenskat av svenska präster i mitten av 1800 talet.

Som en del av utställningen ingår också kortfilmen Stoerrie vaerie/Norra Storfjället av Amanda Kernell. Amanda Kernell har nyligen fått stor uppmärksamhet med sin långfilmsdebut Sameblod som nyligen gick upp på svenska biografer. Stoerrie vaerie är prologen till Sameblod och handlar om Elle, en äldre kvinna som tagit avstånd från sin samiska bakgrund.  

 

I anslutning till Saivo genomförs flera programaktiviteter kring det samiska kulturarvet. Det kommer att handla om samerna i Svealand under äldre tider, fjällen som kulturlandskap och samiska myter. Läs mer här.öppnas i nytt fönster

Utställningen är ett samarbete med Galleri Olänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningar

Siluetter av galgar i olika färger.

18 mars 2017 – 28 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

Om kläder och hållbarhet

Del av konstverk av T. Colbengtsson

1 april - 28 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

Tomas Colbengtsson

Faces I Have Met, en utställning som varit

 Pågår t.o.m. 7 maj 2017

1 apr 2017 – 30 maj 2017

I Karl Axel Pehrsons fantasivärld

Faces I Have Met, en utställning som varit

18 jun 2016 – tills vidare

1 apr 2017 – 30 maj 2017

En basutställning där våra föremålssamlingar visas som ni aldrig sett dem förut!