Besök oss

Sjuttiotal

"Vi trodde vi kunde förändra världen"
Åh, ljuva sjuttiotal! Eller? Solidaritet, gemenskap, blommiga tapeter i glada färger, hawaikassler och mjuk skön plysch. Eller flum, brunt-och-orange, platåträskor, furuexplosion och oljekris. Vi som var med har många olika minnen från detta decennium. På sjuttiotalet diggades det både progg, folkmusik, disco och hårdrock. För en tidsepok är ju aldrig antingen eller, aldrig samma sak för alla som var med.
Tonårsrum i utställningen om 1970-talet.
Sjuttiotalet var årtiondet med oljekris och ransonering, Vietnamkrig och Baader-Meinhof. Det var årtiondet då mammor och pappor fick rätt att dela på föräldraledigheten, då myndighetsåldern sänktes till 18 år och då Sverige fick förbud mot barnaga. Det var också då som Sveriges television började sända i färg, skateboarden lanserades och den första mobiltelefonen kom.

Det var en stark gemenskapskänsla och en tro på att tillsammans kunde man förändra världen. Proggen dök upp som en protest mot det etablerade, som ett alternativt sätt att göra saker på. Men alla var inte med. Alla bodde inte i kollektiv och åt sjögräsbiffar och drack hemmagjort vin. För många är sjuttiotalet det årtionde då man bildade familj — eller var barn eller tonåring. Man köpte sitt första hus, kanske i mexitegel. Semesterresan bestod av att man tältade en helg eller åkte på charterresa till Spanien. Då kanske man smakade på nymodigheter som avokado eller aubergine.
  

Tre utställningar om sjuttiotalet


Den 28 maj inviger vi länsmuseets utställningar om 1970-talet. Det är tre utställningar som på olika sätt handlar om detta decennium.
Kläder från 1970-talet.
Här kliver besökaren in i ett hem. En villa av mexitegel. Inredning, prylar och kläder från sjuttiotalet blandas med bilder och citat från människor som var antingen tonåringar eller vuxna med barn då. Vad hände i samhället när kvinnorna skulle ut i arbetslivet på bred front. Vad skedde inom politiken. Vad var nytt inom boendet. Och var det egentligen värt att köpa en frys — som en läsare av en mattidning frågade sig och experten.
Konstverk av Martin Bornholm

Av Martin Bornholm

Sjuttiotalets konst


Den konst som vi sammanknippar med sjuttiotalet idag är den politiska konsten. Den konst som kommenterade sin samtid och tog ställning, t.ex. mot USA:s utrikespolitik eller mot miljöförstöring. I utställningen visas konst ur museets samlingar och från Örebro läns landstings samling.

  


Proggens affischer

Denna del av 70-talsutställningarna visades t.o.m. 11 september.

Proggens affischer är också en internetutställning. Hemsidan når du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Bilder från invigningen den 28 maj
Invigningsmingel
Invigningsmingel
Invigningsmingel
Invigningsmingel

Datum

Från: 28 maj 2011 kl 13:00
Till: 25 september 2011
Logga för utställningen sjuttiotal

Utställningsperioder:

Tillsammans i mexivillans land
28/5-25/9
Sjuttiotalets konst
28/5-2/10
Proggens affischer
har avslutats

Kalenderarium