1kvm Lin - ett linprojekt i Örebro län 2022

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter att odla på. På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga linet. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Nu kan du också vara med och odla!

Hemslöjdskonsulenterna i Örebro län på Örebro läns museum arrangerar åter igen projektetet 1kvm lin.

Det är ett lärandeprojekt där vi enskilt och tillsammans odlar och bearbetar linets frö till fiber. Projektet går ut på att deltagarna får en påse linfrön som de själva sår och skördar (yta ca: 1m²). Efter skörd ska linet beredas till fibrer.
Under processen kommer deltagarna att löpande få instruktioner och information för att kunna arbeta på egen hand.

Aktiviteter under hösten
Efter sommaren - när linet är rötat och torkat - är det dags för beredningen. Beredningen kan man göra själv eller tillsammans med andra. Vi ordnar bråkkalas (beredningsträffar) där deltagarna får bereda sitt egenodlade lin eller befintligt lin på plats, genom bråkning, skäktning och häckling.
Här kommer aktiviteter som vi arrangerar under projektet.


15/10 Bråkkalas- linberedning
Plats: Siggebohyttan
kl: 11.00–12.30 och 14.00–15.30
Anmälan krävs, begränsat antal platser. Anmäl till event@olm.se, i anmälan skriver du att du vill gå på bråkkalas i Siggebohyttan.
Ange namn, telefonnummer och mailadress.

Det finns en Facebookgrupp för Örebro län Länk till annan webbplats. där deltagarna kan dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av varandra.

Projektet pågår i hela landet och på Hemslöjdens hemsida Länk till annan webbplats. kan du läsa om vad som sker i resten av Sverige. Det finns också en nationell Facebooksida. Länk till annan webbplats. Du kan också följa hashtagen: #1kvmlin2022

Vill du veta mer? Kontakta gärna museets hemslöjdskonsulent Lina Jatko lina.jatko@olm.se, 019-602 87 66

Tips och information
Här hittar du nyheter och information som är kopplade till projektet.

Projektet 2021
Här kan du se tips och information från 2021

Här kan du ladda ned en skylt som du kan skriva ut och sätta vid din linodling.