1kvm Lin - ett linprojekt i Örebro län

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter att odla på. På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga linet. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Nu kan du också vara med och odla!

Hemslöjdskonsulenterna i Örebro län på Örebro läns museum arrangerar åter igen projektetet 1kvm lin.

Det är ett lärandeprojekt där vi enskilt och tillsammans odlar och bearbetar linets frö till fiber. Projektet går ut på att deltagarna sår och skördar en yta på ca 1kvm. Detta år får deltagarna själva köpa sina fröer. Var vaksam på att det ska vara spånadslin. Det går att köpa från olika fröförsäljare, tex www.lindblom.se Länk till annan webbplats. eller Impecta, Lord Nelson och Weibulls. 18gr/1 kaffemått räcker till 1kvm.

För dig som vill ha information om processen och nyttig information så kan du anmäla dig till våra utskick här:

Här kommer du kunna ladda ner Linbreven i efterhand om du missat något av utskicken.

Odlingsskylt A5 Pdf, 20.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Odlingsskylt A4 Pdf, 13.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Odlingsdagbok Word, 235.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Linbrev 1/2024 Pdf, 234.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Det finns en Facebookgrupp för Örebro län Länk till annan webbplats. där deltagarna kan dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av varandra.

Projektet pågår i hela landet och på Hemslöjdens hemsida Länk till annan webbplats. kan du läsa om vad som sker i resten av Sverige. Det finns också en nationell Facebooksida. Länk till annan webbplats. Du kan också följa hashtagen: #1kvmlin2024

Vill du veta mer? Kontakta gärna museets hemslöjdskonsulent Lina Jatko lina.jatko@olm.se, 019-602 87 66

Filmen spinna lin på slända

Projektet 2021
Här kan du se tips och information från 1 kvm lin 2021