Arbetarmuseet Gråbo

Arbetarmuseet Gråbo tar dig med på en nostalgisk resa till tre tidstypiska och levandegjorda arbetarhem från 1885, 1918 och 1942.

De intressanta miljöerna ger en unik inblick i framförallt kvinnans dåvarande arbetsmiljö — hemmet. Huset Gråbo är uppfört av Bofors Bruk omkring år 1870 som bostad åt några av brukets familjer. Som mest har huset varit hem åt nio familjer - 50 till 60 personer - samtidigt.

 

Gråbos historia

Förr var boendet en del i bruksarbetarens lön enligt en tradition sedan 1700-talet. Länsmuseet och studiecirklar har genomfört ett omfattande forskningsarbete om Gråbos historia.

Nu känner vi  till nästan alla som har bott på Gråbo, hur länge de bodde här, hur många barn de fick och vad de arbetade med. I spisrummet på andra våningen bodde till exempel på 1890-talet en familj med sex barn. Ett spisrum är en lägenhet som bara består av ett enda rum med en vedspis.

Gråbo fungerade som bostad fram till 1970-talet. Under 1980-talet renoverades huset och inreddes av länsmuseet. Sedan år 1986 har Gråbo varit ett museum.

Bofors bruk

Bofors Bruk anlades år 1646 och producerade i början stångjärn vid två hammare. Under 1800-talet investerade bruket i en lancashiresmedja, valsverk, hytta, gjuteri och till sist en mekanisk verkstad för vapentillverkning. År 1894 förvärvade Alfred Nobel Bofors Bruk som då ingick i AB Bofors-Gullspång. Vapentillverkningen gav sedan upphov till en enorm expansion för Bofors vid 1800-talets slut. Alla arbetarna måste ha någonstans att bo och därför byggde företaget arbetarebostäder.

Smedjan låg alldeles intill Gråbo och här har det bott många lancashiresmeder (smältsmeder). Deras arbete bestod av att förädla gjutjärn till smidbart järn. Hemma fick deras hustrur slita hårt. De hade ansvaret för vattenhämtning, ved, hushållsgris, trädgårdsland, barnaskötsel, matlagning, matberedning och tusen andra sysslor. Barnen kunde börja arbeta vid bruket vid 12 års ålder.

Numera ingår Gråbo i ett riksintresseområde för kulturminnesvård. Närmsta omgivningarna utgörs av Bofors station från år 1900. På östra sidan av Noravägen ligger bostadsområdet Rosendal från tiden omkring första världskriget. Till riksintresseområdet hör även Kanalbostäderna öster om den på 1870-talet anlagda Björkborns kanal och lämningar efter lancashiresmedjan. Hela området Bofors station – Rosendal gränsar norrut till Björkbornsområdet med Björkborns herrgård och Nobelmuseet.

MOR AUGUSTAS KAKA

Mor Augusta som bodde på Gråbo bakade en fantastiskt god kaka. Den var så god att den blev känd i hela trakten. Det sägs att självaste Alfred Nobel en dag kom förbi och fick smaka kakan och blev alldeles förtjust. Om han frågade efter receptet förtäljer inte historien.

Augusta Gustavsdotter som var mor Augustas egentliga namn, kom till Gråbo och smeden Ludvig Nyqvist år 1888. Hon var född i Snavlunda i Närke 1849 och hade med sig två oäkta barn. Ludvig bodde redan på Gråbo, var änkling och hade fyra barn. De gifte sig och fick så småningom två barn tillsammans. Familjen bodde i ett spisrum på bottenvåningen fram till Ludvigs död 1928.

Än idag bevaras receptet till mor Augustas kaka och ibland händer det att besökaren på Gråbo bjuds att smaka den. Men fråga inte om receptet – det är en väl förborgad hemlighet och är bara känt av kvinnliga ättlingar till mor Augusta. Det går i arv och kakan bakas i dag av fjärde generationen i rakt nedstigande led.

Filmen om Gråbo

Filmen om Gråbo visar hur de tre lägenheterna som finns på övervåningen ser ut. I filmen får man se både översiktsbilder och detaljbilder. Filmen är textad på både svenska och engelska.

Filmen har gjorts möjlig genom bidrag från Regionförbundet Örebro.

Öppettider och entré

Under säsongen 2018 är Gråbo endast öppet för bokade grupper och skolklasser.

Bokad skolvisning: 700 kr/visning.
Grupper om minst 10 personer 70 kr/person, eller minst 1500 kr.

Mer information om visningar för skolor hittar du här.

 

 

Karta och kontakt

Adress

Korpkullsvägen 12
691 53 Karlskoga

Hitta hit:

Från Örebro: E18 till Karlskoga. Avfart Rosendal vid Strömsbro.
Följ skylt Arbetarmuseum (andra avfarten till vänster).

GPS: N59° 19.979 , E 14° 32.856

 

Kontakt

För information och bokning kontakta:

Lena Brättorp
Telefon: 070-602 87 90
E-post