Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttan

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860. 

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och 3 kök. I stallbyggnaden står vagnar och kolslädar och i loftbodens visthusbod hänger fårfiolerna i taket. Kaffestugan byggdes ursprungligen som drängstuga under mitten av 1800-talet.

På Siggebohyttan finns också ett litet café och en butik med lokal profil och väl utvalda produkter som presenter, hantverk och böcker.

I de natursköna omgivningarna med utsikt över sjön Usken finns möjligheter till picknick. För barnen finns gott om grönytor för spring-i-benen samt lekredskap i naturmaterial att låna.

Under sommaren aktiviteter såsom workshops och familjeaktiviteter. Mer info hittar du i vår evenemangskalender.

Öppettider och entré

Siggebohyttans bergsmansgård har stängt för säsongen.
Välkommen åter 2023.

Kraft i bergslagen

Utställning i logen på Siggebohyttans bergsmansgård

Järnmalmen gav en gång i tiden rikedom och makt till Bergslagens invånare. Men den ligger innesluten i berget och har alltid varit svår att nå. Det behövdes kraft för att få upp malmen och utvinna det dyrbara järnet. Det är svårt att föreställa sig den enorma kraft som behövdes, det hårda arbetet och framför allt – den avancerade kunskap som fanns för att allt skulle funka!

Med utställningen Kraft i Bergslagen vill vi visa hur kraften utvanns och överfördes.

Från handkraft, vattenkraft och hästkraft till ångkraft. (Helt utan el!)

Kraft i Bergslagen är en del av Örebro läns museums satsning på att berätta mer om järnets historia i Bergslagen. Besök också utställningen Boom i bergslagen på Slottet i Örebro.

guidade turer

Siggebohyttan är ett perfekt besök för skolklassen, föreningen eller kompisgänget! Från och med 1 maj tar vi emot bokade gruppbesök. Boka en guidad tur i mangårdsbyggnaden, guidad tur utomhus på området eller längs vandringsleden. Mer info om alternativen, priser, fika och bokning hittar du här.

vandringsleden

Framsidan av kartan Vandringsleden.

UPPTÄCK MER AV SIGGEBOHYTTAN!

Det är i skogen, i landskapet, i berget som historien bakom Siggebohyttan börjar. Längs vandringsleden hittar man spåren efter människans hårda slit som skapade bergsmännens välstånd och som ligger till grund för bergsmansgårdens överdåd. Följ leden och se lämningarna efter kolmilor, järnbearbetning och de tunga transporterna. Vandringen tar dig till det gamla gruvområdet med de djupa vattenfyllda gruvhålen. Leden är markerad och här finns också informationsskyltar som med text och bild berättar om områdets historia, om hur brytningen och arbetet gick till. Av malmfororna ser man än idag spåren i form av själva vägen som vandringsleden är en del av. Den är urgröpt, som ett dike, typen kallas hålväg, och är också en del av den uråldriga stigen till kyrkan i Lindesberg.

Praktisk info

Karta över vandringsleden

Klicka på kartbilden för att ladda ned kartan i PDF.

Leden är 800 m. enkel väg och är indelad i sju etapper och utgår från parkeringen. Det finns ett kartblad som går att hämta gratis i informations-kuren på parkeringen eller i kaféet. På kartan finns också information om hur många steg det är mellan de olika etapperna, för att särskilt uppmuntra till motion och rörelse. Terrängen är inte svår, men praktiska promenadskor eller stövlar rekommenderas!

Vandringsleden i Siggebohyttan har kommit till i samarbete med:

Svenska kyrkan, Västerås stift
Länsstyrelsen i Örebro län
Johan och Birgitta Linderkers
Föreningen Industrilandskap i Bergslagen
Föreningen Öskeviks Allmänna Byförening

 

Karta och kontakt

Adress

Siggebohyttans bergsmansgård
713 94 Nora

 

Kontakt

Direkttelefon sommarsäsong

tel: 072-1410006

ANLÄGGNIGNSANSVARIG

Marie Jansson
tel: 019-602 87 80