Upptäck mer av Siggebohyttan

VANDRINGSLEDEN

Det är i skogen, i landskapet, i berget som historien bakom Siggebohyttan börjar. Längs vandringsleden hittar man spåren efter människans hårda slit som skapade bergsmännens välstånd och som ligger till grund för bergsmansgårdens överdåd. Följ leden och se lämningarna efter kolmilor, järnbearbetning och de tunga transporterna. Vandringen tar dig till det gamla gruvområdet med de djupa vattenfyllda gruvhålen. Leden är markerad och här finns också informationsskyltar som med text och bild berättar om områdets historia, om hur brytningen och arbetet gick till. Av malmfororna ser man än idag spåren i form av själva vägen som vandringsleden är en del av. Den är urgröpt, som ett dike, typen kallas hålväg, och är också en del av den uråldriga stigen till kyrkan i Lindesberg.

Karta över vandringsleden

Klicka på kartbilden för att ladda ned kartan i PDF.

PRAKTISK INFO

Leden är 800 m. enkel väg och är indelad i sju etapper och utgår från parkeringen. Det finns ett kartblad som går att hämta gratis i informations-kuren på parkeringen eller i kaféet. På kartan finns också information om hur många steg det är mellan de olika etapperna, för att särskilt uppmuntra till motion och rörelse. Terrängen är inte svår, men praktiska promenadskor eller stövlar rekommenderas!

Vandringsleden i Siggebohyttan har kommit till i samarbete med:

Svenska kyrkan, Västerås stift
Länsstyrelsen i Örebro län
Johan och Birgitta Linderkers
Föreningen Industrilandskap i Bergslagen
Föreningen Öskeviks Allmänna Byförening

Kraft i bergslagen - UTSTÄLLNING I LOGEN

Järnmalmen gav en gång i tiden rikedom och makt till Bergslagens invånare. Men den ligger innesluten i berget och har alltid varit svår att nå. Det behövdes kraft för att få upp malmen och utvinna det dyrbara järnet. Det är svårt att föreställa sig den enorma kraft som behövdes, det hårda arbetet och framför allt – den avancerade kunskap som fanns för att allt skulle funka!

Med utställningen Kraft i Bergslagen vill vi visa hur kraften utvanns och överfördes.

Från handkraft, vattenkraft och hästkraft till ångkraft. (Helt utan el!)

Kraft i Bergslagen är en del av Örebro läns museums satsning på att berätta mer om järnets historia i Bergslagen. Besök också utställningen Boom i bergslagen på Slottet i Örebro.