24 november 2018 kl. 11:00

genius loci- platsens ande

En performance/invigningsrit i Sydöstra tornrummet
på Örebro slott

Gabriella Gustafsson

I samband med öppnandet av Jan Håfströms utställning Barnet i tornet visas en unik performance i utställningen på Örebro slott.

Slottets historia kan man inte komma undan. Röster från det fördolda vill göra sig påminda. Stora avgöranden för Svea Rikes historia har utspelat sig i den närbelägna rikssalen och i slottets källarhålor spärrades häxor, tjuvar och förrädare in i väntan på sina straff.

NU när ett närapå 80-årigt konstnärskap ska ta plats i tornrummet för en lång tid framöver, kan man kan behöva ta lite vägledning av platsens själ,
GENIUS LOCI.

En person i taget blir insläppt i detta tidlösa rum, där dåtid och framtid möts. Konstnären själv står som en slags färjekarl vid entrén. När dessa världar blandas, uppstår inte bara gnissel och lidande utan även skön musik och rörelse.

Som inbjuden blir du delaktig i denna unika invigningsritual.

Tider: Lördag den 24 november kl11:00länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och 11:30.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Enbart förköp. Biljetter via ticketmaster. Biljettkostnad: 60kr.

Lokal: Örebro slott, ingång Turistbyrån. Kom i god tid!
Föreställningen tar 15 minuter. Gruppen delas i två vid ankomst,
12 personer släpps in i tornrummet och utställningen åt gången.

Medverkande:

Lotta Melin – idé, medverkande
Teresia Pettersson – producent, medverkande
Robin af Ekenstam – ljuddesign/teknik, medverkande
Jan Håfström – konstnär, medverkande
Katarina Eriksson – medverkande
Sandra Medina – medverkande

Genius loci var i romersk religion en skyddsande för en viss plats. I religiös ikonografi avbildades platsens ande ofta som en figur hållande ettymnighetshorn, en dryckesskål och/eller en orm. Många romerska altare var uppförda för platsens egen genius loci. I vardagsspråk används numera begreppet genius loci ofta för att beteckna den specifika atmosfären hos en plats.
Kalendarium