Museet bjöd in Peter Ekström, tidigare rektor på Örebro konstskola, att utifrån ett konstnärligt och andligt perspektiv välja ut ett antal föremål från museets samlingar. Här är hans urval, tillsammans med hans beskrivande och reflekterande texter. Arbetet är en del av utforskandet av ett nytt tema som kommer att ligga till grund för en utställning när museet öppnar på nytt efter renoveringen i den gamla "kyrksalen".
I en liten låda av plexiglas skymtar en mänsklig figur. Den är svår att fixera – den är diffus, liksom upplöst och verkar nästan rörlig.
En bronskula med cirka 12 cm diameter, som finns i Örebro länsmuseums samlingar. Det är det sista konkreta spåret efter Engelbrekts grav och den religiösa kulten av honom.
Från Axbergs kyrka kommer en ovanlig monstrans (behållare för oblater). Den är gjord av förgylld koppar och kommer från 1400-talets slut, alltså från en tid då Sverige fortfarande var katolskt.
En stor glasad tavla med en kraftig enkel grå ram. Längst upp på tavlan står följande rubrik fördelad på fyra rader:
”Centrifugalschema. Blodkropp. Katz system. Infektion.”
Konstverket består av en rulle papper, en längre pappersrulle innanför den korta rullen. Rullarna vitmålade, på mitten av yttersta rullen sitter 3 spikar.
Bland Örebro länsmuseums få objekt med anknytning till frikyrkorörelsen finns några sparbössor i plåt. De ser ut som små, svagt koniska, konservburkar och är ungefär 10 cm höga.
En sliten liten trätallrik med kanske 20 cm diameter. På tallriken ligger en stelnad pasta som är täckt med en glasskiva vilken är fäst med några spikar.
I Eketorpskatten finns ett antal saker med anknytning till den hedniska asatron, bland annat ett hängsmycke av silver i form av en liten torshammare.
Trettondagsstjärnor kan se väldigt olika ut. De två i museets samlingar är ett par och mycket lika varandra. Den största skillnaden är att den ena har en mörkblå bakgrund och är uppfäst på ett tunt träkors. Antagligen är de gjorda av samma person.
En skulptur som hänger fritt från taket i kyrkan just där långskeppet möter koret. Dess motiv är Kristus triumf över döden.