Nyheter

Att störa homogenitet

18 juni 2013
Örebro läns museum bjuder in till flera konferenser under hösten där vi vill störa bilden av det homogena samhället med utgångspunkt i mångfaldsperspektiv, pluralism och normkritik.
logo
Rasism, funkofobi, antisemitism, transfobi, islamofobi, antiziganism och homofobi får livskraft av föreställningar om kulturell renhet och idéer om ett homogent och idealiserat svenskt folk som tänkt, känt och varit lika. Samtalet, platsen och kulturen bör tillhöra alla oavsett livsstil, sexuell läggning, klass, kön, funktionsnedsättning eller ursprung.

I fyra konferenser som genomförs i Örebro under hösten 2013 och våren 2014 vill vi störa bilden av det homogena genom samtal och reflektioner som tar utgångspunkt i mångfaldsperspektiv, pluralism och normkritik. De fyra konferensdagarna kommer att behandla teman som: hur språk kan användas för att inkludera eller exkludera, hur platser och miljöer kan inkludera eller stänga ute människor och vad som kan ske när olika mänskliga rättigheter hamnar i konflikt.

Den fjärde konferensen kommer särskilt att sätta fokus på det professionella uppdraget och ansvaret. Samhälls- och kulturinstitutioner, utbildningsorganisationer, föreningslivet, media och politiken bidrar alla på sitt sätt till att skapa olika slags berättelser om samhället. Vad innebär detta ansvar? Hur ska vi
utveckla och förnya vårt arbete för mänskliga rättigheter och ett socialt hållbart samhälle?

Program och anmälan

Program till hela konferensserien i pdf.PDF (pdf, 138.7 kB)

25 sep 2013
Konferens 1: Språkliga förskjutningar
14 nov 2013
Konferens 2: Platsen och det offentliga rummet
12 feb 2014
Konferens 3: När rättigheter krockar
2 apr 2014
Konferens 4: Den framtida praktiken

Plats: Örebro Länsteater
Tid: kl 9.00-16.30
Moderator: Anna Furumark
Anmälan: anmäl dig via denna länk.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Konferenserna teckentolkas
Konferenserna är kostnadsfria

Arrangörer: Örebro läns museum, Länsstyrelsen i Örebro, Örebro kommun och Örebro Länsteater.

Extra information

För information kontakta:

teckentolkas