Länsmuseet har fått en gåva!

Mallbild

Så här glad blev länsmuseichefen Birgitta Johansen då hon tog emot en gåvan från Örebro läns musei vänner under måndagen.

Gåvan är på 150 000 kr och kommer att användas till att renovera museets unika inredning skapade av Carl Malmsten. Museichef Birgitta Johansen är mycket nöjd: "Nu får vi möjlighet att ta hand om och renovera delar av den inredning som ritades av Carl Malmsten och tillverkades i Klaessons fabriker i Fjugesta i samband med invigningen av museet 1963. Kanske får vi också råd att på Digitalt museum lägga ut mer information om delar av de samlingar som Vänföreningen skänkt oss."

Inredningen utgörs av olika modeller av möbler tillverkade av Klaessons Möbler i Fjugesta. Till museets inredning hör även en unik matta med namnet ”Staden”, en rund jordfärgad matta, 2,8 m i diameter, med en framväxande stad som motiv. Den formgavs av Malmsten och vävdes av Eva Klaesson till den första delen av museibyggnaden som stod färdig 1950. Den låg som entrématta framför receptionsdisken på museet i många år. Det syns tydligt på slitaget, kanterna är nötta och fransiga.

Möblerna har under årens lopp använts flitigt i föreläsningssalen, i sammanträdesrum och i utställningssalar. Nu över femtio år senare behöver både möbler och matta en renovering. Museets vänförening vill genom gåvan säkerställa att möblerna som tillverkades för att ge ”en helhetsmiljö av högsta konstnärliga och hantverksmässiga kvalitet” nu kommer att kunna användas minst femtio år till. ”De är en viktig del av museets identitet och historia” menar vänföreningens ordförande Carl-Hugo Hamilton som under måndagen för vänföreningens räkning överlämnade gåvan till museet chef Birgitta Johansen.

Med på överlämnandet var vänförenings ordförande Carl-Hugo Hamilton, föreningens kassör Maj Gustafsson och sekreterare Sören Brandelius.

Nyheter