Wennströmsplaketten 2017

Vinnaren av Wennströmsplaketten 2017 Peder Fries.

2017-01-23

Årets Wenströmsplakett tilldelas Peder Fries. Peder Fries belönas för sitt mångåriga engagemang för Järle kvarns historia och framtida utveckling samt för sin förmåga och vilja att levandegöra teknikhistoria för både gammal och ung i kulturmiljön runt Järle.

Peder Fries får utmärkelsen för sin kunskap, känsla och förståelse för när han ska höja, sänka och reglera vattnets kraft. Vattnet och vattenvägarna som varit en av förutsättningarna för Sveriges välstånd, vattnet som järnets väg till världen och det tämjda vattnet som kraftkälla för samhällets invånare. Peders gärning är av det immateriella slaget, det vill säga där man förvärvar kunskap av sin företrädare, äger sin kunskap och sedan för den vidare. Det immateriella kulturarvet överförs från människa till människa och går inte att läsa sig till i en bok. Det är kunskapens och handens kulturarv.
Peders gärning är också att bidra till en kulturmiljö som används och lever. En kulturmiljö med fotspår och slitspår på hus och handtag. En kulturmiljö där sprintar och skruvar vrids och hålls blanka. Peders arbete och insats är ovärderlig för den fina kulturmiljön runt Järle.
Styrelsen för Örebro läns museum/Stiftelsen Örebro läns Tekniska museum delar årligen ut Wenströmplaketten till någon i länet som främjat gammal, aktuell eller framtida teknik och industriell utveckling. Efter Jonas Wenström (1855-1893), ingenjör och uppfinnare från Hällefors, skapare av en dynamo och ett trefassystem som lade grunden till Asea. Plaketten utdelas den 26 januari.

Mallbild

Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden