Pressmeddelande -Politik och passion

Mallbild

Drottning Filippas sigill från 1420

På onsdag 1 mars föreläser historiker Louise Berglund på Örebro läns museum under rubriken Politik och passion – Svenska kungliga äktenskap under 600 år.

Fyra år efter drottning Filippas död, 1434, bröt Engelbrektupproret ut i Sverige, ett uppror som slutade med att hennes make kung Erik av Pommern miste sina nordiska kronor. Drygt hundra år senare hade vasaprinsessan Sofia påtvingats en make som behandlade henne så illa att hennes bröder jagade honom ut ur landet. Den fanatiskt sörjande Maria Eleonora, änka efter Gustav II Adolf, kämpade med riksrådet om kontrollen över sin makes lik.

Den ryska furstinnan Maria Pavlovna fick vid 1900-talets början utkämpa en strid inte bara mot en kritisk presskår, utan också för att ta sig ur ett trist äktenskap med prins Wilhelm. Hennes seger innebar att en skilsmässa ägt rum inom den svenska kungafamiljen.

Kungliga äktenskap har i alla tider haft en mycket stark politisk dimension. De har syftat till att knyta allianser och upprätthålla strukturer. De har dessutom på olika sätt blivit föremål för passioner – dels de kungliga makarnas egna kärlek eller besvikelse, dels omgivningens förväntningar och reaktioner. Genom några nedslag i historien, från 1400-talet fram till idag, diskuteras det kungliga äktenskapets olika förutsättningar och prövningar. Det är inte bara idag som just kungliga par utsätts för hård granskning och kanske orealistiska förväntningar. I presentationen träder drottningar och furstinnor fram som självständiga aktörer som kunde dela makens agenda eller tvingas utveckla en egen. Detta är inte en historia om kungar och krig utan om par, och om svårigheten i att förkroppsliga högt ställda politiska och emotionella krav.

FÖRELÄSNING Föreläsningen äger rum onsdag 1 mars kl 18.30. Ett samarbete med Lokalhistoriska sällskapet i Örebro län.

KONTAKT 
Louise Berglund 019 – 30 37 06

KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM 
Elinor Magnerus Enhetschef Kunskapsenheten 019-602 87 96  

Maria Uddén Kommunikationschef 019- 602 87 10


Pressmeddelanden

 • Hand som håller tre musslor.

  Ett ekosystem för alla

  Debatten om de kulturhistoriska dammarnas framtid har tidvis varit het i Örebro län. På ena sidan finns de som vill rädda hotade arter, på andra sidan de som valt att bo och verka vid sjöar och vattendrag som kan komma att försvinna om dammarna rivs. Varför får inte alla plats?
 • Svartvit bild. Två barn och en jultomte sitter vid en julgran

  julens traditioner

  – ett föredrag i 24 steg.
  När ska fisken lutas? Hur hänger själva advent egentligen ihop med seden att dricka glögg? Och måste knäcken vara så seg? Lugn! Länsmuseet reder ut alla frågor om hur julen firas. Svaret är väl att det mesta är rätt ok – det finns inte så många rätt och fel. Och bakgrunden till hur dagens traditioner ser ut hittar vi i vår historia.
 • Fasad av länsmuseet i slottsparkens höstlfärger

  Örebro läns museum renoveras

  Museibyggnaden i Slottsparken har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren. Många av de glaspartier och stora fönster som ger byggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård.
 • Fotokonst föreställande en man iklädd kläder i traditionella samiska färger

  Full fart framåt på länsmuseet

  Nu finns det åter mycket att se på Örebro läns museum. Alla salar på museet är igen fyllda med utställningar. Utställningarna - bjuder på stor variation men flera av dem har också gemensamma nämnare – just nu på temat gemenskaper och människovärde.

arkiv pressmeddelanden