På onsdag 1 mars föreläser historiker Louise Berglund på Örebro läns museum under rubriken Politik och passion – Svenska kungliga äktenskap under 600 år.
Fyra år efter drottning Filippas död, 1434, bröt Engelbrektupproret ut i Sverige, ett uppror som slutade med att hennes make kung Erik av Pommern miste sina nordiska kronor. Drygt hundra år senare hade vasaprinsessan Sofia påtvingats en make som behandlade henne så illa att hennes bröder jagade honom ut ur landet. Den fanatiskt sörjande Maria Eleonora, änka efter Gustav II Adolf, kämpade med riksrådet om kontrollen över sin makes lik.
Den ryska furstinnan Maria Pavlovna fick vid 1900-talets början utkämpa en strid inte bara mot en kritisk presskår, utan också för att ta sig ur ett trist äktenskap med prins Wilhelm. Hennes seger innebar att en skilsmässa ägt rum inom den svenska kungafamiljen.
Kungliga äktenskap har i alla tider haft en mycket stark politisk dimension. De har syftat till att knyta allianser och upprätthålla strukturer. De har dessutom på olika sätt blivit föremål för passioner – dels de kungliga makarnas egna kärlek eller besvikelse, dels omgivningens förväntningar och reaktioner. Genom några nedslag i historien, från 1400-talet fram till idag, diskuteras det kungliga äktenskapets olika förutsättningar och prövningar. Det är inte bara idag som just kungliga par utsätts för hård granskning och kanske orealistiska förväntningar. I presentationen träder drottningar och furstinnor fram som självständiga aktörer som kunde dela makens agenda eller tvingas utveckla en egen. Detta är inte en historia om kungar och krig utan om par, och om svårigheten i att förkroppsliga högt ställda politiska och emotionella krav.
FÖRELÄSNING Föreläsningen äger rum onsdag 1 mars kl 18.30. Ett samarbete med Lokalhistoriska sällskapet i Örebro län.
KONTAKT
Louise Berglund 019 – 30 37 06
KONTAKT ÖREBRO LÄNS MUSEUM
Elinor Magnerus Enhetschef Kunskapsenheten 019-602 87 96
Maria Uddén Kommunikationschef 019- 602 87 10