Välkommen till en dag fylld av slöjd, lördag den 16 augusti 2025 kl. 10.00–16.00, på Siggebohyttans bergsmansgård mellan Nora och Lindesberg.
För tredje gången arrangerar vi Slöjdfestival på Siggebohyttans bergsmansgård! Förra året bjöd på en något blåsig, men solig dag för tiotalet medverkande slöjdare/föreningar och 250 glada besökare.
Slöjdfestivalen är en heldag för dig som är nyfiken på slöjd. Programmet erbjuder ett brett och inspirerande innehåll där du får möta slöjdare och föreningar, bekanta dig med olika material och metoder eller lära dig mer om slöjden och skogen i Mobila museets utställning ”Från träd till slöjd”.
Här är alla barn välkomna att tälja en trollstav eller olika former som sedan kan bli ett fint halsband. Du kan också tälja ett par handtag till ett hopprep. Handledare Malin Blomqvist lär ut de första viktiga täljgreppen och hur du sköter en kniv. Materialkostnad: 30 kr
Här får du hjälp av Julia Karlsson att slå rep av återbrukade textilier. Om du vill kan du ta med repet till täljstationen för barn och göra ett hopprep. Materialkostnad: 30 kr
Örebrouddarna har med sig knyppeldynor där de både demonstrerar knyppling och låter dig prova på tekniken.
Med hjälp av medlemmar från Örebro läns slöjdförening får du skapa en trollslända i ståltråd. Materialkostnad: 50 kr
Med endast en bit kartong och lite garn kan du väva eller göra snoddar med metoden kumihimo. Kanske ett par nya skosnören, eller en snodd till en tygpåse? Johanna Björck hjälper dig att komma i gång. Materialkostnad: 30 kr
Ull är ett av våra mest hållbara material. Studiecirkelgruppen Ull i Bergslagen visar olika sätt att spinna ullgarn och ullens andra användningsområden i slöjden.
Här får du prova på att skapa former och figurer med hjälp av ull och en nål. Emma Svensson visar hur du kommer i gång. Materialkostnad: 30 kr
Medlemmar i Närkekviltarna demonstrerar lappteknik, kviltning och visar föremål som de har sytt.
Under dagen kan du sätta dig ner en stund och bidra med ett broderi i alla färger och former på en duk. Brodera fritt och samskapa Slöjdfestivalens läckraste duk!
Slöjdaren Peter Andreasson hjälper dig att med kniv och yxa göra en stekspade i färskt material. Peter lär ut de första viktiga täljgreppen och hur du sköter en kniv. Materialkostnad: 50 kr
Bergslagens slöjdare demonstrerar skarvsöm. Du får se hur processen går till från ett mönster till en färdig vante. Du får också prova att virka en mormorsruta. Kanske blir det början på en mysig filt?
Slöjdaren Oliver Klotzek demonstrerar skålsvarvning på en fotdriven svarv. Med handsmidda verktyg visar han hur råa stockar förvandlas till funktionella, vackra skålar – ett noggrant snitt i taget. (Engelska)
Här får du göra en egen borste med hjälp av slöjdaren Raleigh Klotzek. Handledaren berättar om hantverket och visar hur du gör borstar av växtfibrerna agave och palm. (Engelska) Materialkostnad: 50 kr
Här får du hjälp av slöjdaren Sofia Bredenberg att utforska lädrets egenskaper. Du får göra en nyckelring eller en flugsmälla och lära dig att sy i läder, dekorera med hål och använda nitar. Materialkostnad: 30 kr
Slöjdaren Lars Petersson visar utställningen som berättar om olika träds egenskaper och kvalitéer. Vad ska du leta efter om du ska göra en sked, svepask eller burk? Var hittar du det starkaste träet till ett yxskaft?
Utställningen är producerad av Örebro läns museum.
Augusti är tiden för att skörda årets lin. Tillsammans med länsmuseets slöjdkonsulent Lina Jatko hjälper du till att rycka linet som är sått på Siggebohyttan. Linodlingen hittar du på gräsmattan mitt emot mangårdsbyggnaden.
Kl. 11.00, 13.00 och 14.30.
Kostnad 125 kr/vuxen, gratis för barn.
Mat och dryck: I kaffestugan finns paj, mackor, fika och glass till försäljning. Det går också bra att ta med sig en egen picknickkorg och slå sig ner i det gröna!
Toalett: Vårt fina dass är märkt med WC på kartan!
Vid olycka: Hjärtstartare finns i kaffestugan. Första hjälpen-kit finns i båda tälten och på logen.
Rökning: Det råder totalt rök- och eldningsförbud på hela området. Rökning är endast tillåten vid informationskuren på parkeringen.