1kvm Lin - ett linprojekt i Örebro län 2023

Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter att odla på. På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga linet. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Nu kan du också vara med och odla!

Hemslöjdskonsulenterna i Örebro län på Örebro läns museum arrangerar åter igen projektetet 1kvm lin.

Det är ett lärandeprojekt där vi enskilt och tillsammans odlar och bearbetar linets frö till fiber. Projektet går ut på att deltagarna sår och skördar en yta på ca 1kvm. Detta år får deltagarna själva köpa sina fröer. Var vaksam på att det ska vara spånadslin. Det går att köpa från olika fröförsäljare, tex www.lindblom.se Länk till annan webbplats. eller Impecta, Lord Nelson och Weibulls. 18gr/1 kaffemått räcker till 1kvm.

För dig som vill ha information om processen och nyttig information så kan du anmäla dig till våra utskick här:

Webbinarier
Här har du möjlighet att delta i webbinarier på olika teman med linet som fokus.

14 mars kl 18.00-19.45
Nordiskt seminarium
om linets historia och traditioner i olika länder. Varje land kommer att ha olika ämnen. Språk engelska.För att läsa mer och hitta länken till seminariet: https://hemslojden.org/activity/nordiskt-webbinarium-om-lin-2/ Länk till annan webbplats.

12 april kl 19.00-20.00
Sådd av lin
, Eva Anderson Fransåkers linförening och Anita Lundgren Östgötalin
Anmälningsformulär Sådd: https://forms.office.com/e/S1DxcyLidB Länk till annan webbplats.

16 augusti kl 19.00-20.00
Skörd av lin
, Eva Anderson mfl
Anmälningsformulär Skörd: https://forms.office.com/e/eQPwcgW2je Länk till annan webbplats.

4 oktober kl 19.00-20.00
Rötning av lin
, Eva Anderson mfl
Anmälningsformulär Rötning: https://forms.office.com/e/Ek7HVd9UG2 Länk till annan webbplats.

Aktiviteter under hösten
Efter sommaren - när linet är skördat, rötat och torkat - ska linet beredas till fibrer. Beredningen kan man göra själv eller tillsammans med andra. Under sommaren och hösten kommer det att finnas några tillfällen för deltagare och intresserade att bereda sitt egenodlade lin eller befintligt lin på plats, genom bråkning, skäktning och häckling.

Under hösten kommer deltagarna även att få prova på att spinna sina fibrer till en tråd så att de kan utarbeta en textil.

Det finns en Facebookgrupp för Örebro län Länk till annan webbplats. där deltagarna kan dela med sig av sina erfarenheter och lära sig av varandra.

Projektet pågår i hela landet och på Hemslöjdens hemsida Länk till annan webbplats. kan du läsa om vad som sker i resten av Sverige. Det finns också en nationell Facebooksida. Länk till annan webbplats. Du kan också följa hashtagen: #1kvmlin2023

Vill du veta mer? Kontakta gärna museets hemslöjdskonsulent Lina Jatko lina.jatko@olm.se, 019-602 87 66

Projektet 2021-2022
Här kan du se tips och information från 2021-2022