Faces I Have Met, en utställning som varit

oktober 2019 - tillsvidare

5 okt 2019 – 15 jan 2021

Sensationella gravfynd från plaståldern

En framtidsexpedition

År 2024 inträffar en naturkatastrof som utrotar nästan hela jordens befolkning.Några överlever och måste börja en helt ny tillvaro, utan pengar, utan ett jobb att gå till, utan regering och digital teknik. Hur överlever de? Vilka val gör de?

Sextusen år senare har ett nytt folk som kallar sig Lives utvecklats. De hittar en förmultnad kvinnokropp, Kassandra. De räknar ut att hon levde före naturkatastrofen, alltså på vår tid. De börjar göra utgrävningar och väver en berättelse kring henne och andra fynd. De drar slutsatsen att Kassandra och hennes folk levde i en konsumtionskultur. De var styrda av en hårdför, global organisation som bestraffade dem som inte ville konsumera. Men Lives vill också veta mer om sin egen historia -hur blev de Lives? Hur överlevde de katastrofen?

Sensationella gravfynd från plaståldern kan beskrivas som en framtidsexpedition för skolungdomar från 12-18 år. Från en utsiktspunkt, Lives värld, sextusen år framåt i tiden går vi tillbaka till Kassandras tid - vår tid.

Med utgångspunkt i några spännande fynd väver eleverna en berättelse om vår egen tid och hur vi levde innan en naturkatastrof som inträffade 2024 utplånade nästan alla människor på jorden. De som överlever måste börja en helt ny tillvaro, utan pengar, utan ett jobb att gå till, utan regering och digital teknik. Hur överlever de? Vilka val gör de?

Tillsammans med Lives reser eleverna tillbaka till vår tid och undersöker hur vi levde i förhållande till planetens resurser. Men den stannar inte i Kassandras tid utan tar sig vidare, genom katastrofen och får följa med dem som överlevde. Hur resonerade de? Drog de lärdom av Kassandras tid? Och vad kan vi lära oss? Uppenbarligen överlevde människorna, men hur? Siktet är inställt på människans förmåga att tänka nytt och samarbeta. Vad behövde Kassandras folk göra för att överleva efter katastrofen och hur blev de till Lives?

Eleverna möter Lives tolkningar av vår tid. De möter också dagsaktuell forskning från vår egen samtid.

Låter det intressant? Bokningar av Sensationella gravfynd från plaståldern - en framtidsexpedition kan göras från och med oktober. Läs mer här.


Utställningar

Fasad Örebro slott
Möjligheternas spegel, sinnenas begär

5 oktober 2019 - tillsvidare

5 okt 2019 – 15 jan 2021

Möjligheternas spegel,
sinnenas begär

Utställning på Örebro slott

Barnet i tornet

24 nov 2018 – tillsvidare

5 okt 2019 – 15 jan 2021

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott.