Slöjd

handgjorda minnen och skaparglädje

Händer som karvar bokstäver i trästicka.

Slöjden är ett kulturarv som ska tillvaratas och utvecklas för framtiden. På Örebro läns museum finns två hemslöjdskonsulenter, en för textil och en för hård slöjd.  Vi arbetar med att stimulera till kunskapsfördjupning, utveckling och näring inom slöjdområdet i Örebro län. 

Konsulentverksamheten finns också till för att lyfta länets kulturarv och yrkesverksamma slöjdare genom utställningar och kommunikation. Ofta samarbetar vi med slöjdare och andra verksamheter och institutioner i länet, men också nationellt och internationellt med andra hemslöjdskonsulenter genom Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Du kan vända dig till slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum om du vill ha rådgivning kring slöjdens verktyg och material, diskutera företagande, verksamhet eller andra frågor som berör slöjd eller om du vill veta mer om slöjdområdet i ditt län. 

Välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Slöjdmaterial, garn, fårskinn, tråd, pärlor, filt och blompinnar.

Länshemslöjdskonsulent, hård slöjd
Lars Petersson
019-602 87 67 
E-posta Lars

Länshemslöjdskonsulent, textilslöjd
Lina Jatko
019-602 87 66
E-posta Lina


Tidigare Projekt

Kulturella och kreativa händer i mälardalen

Fem län har samarbetat under 2015 i en förstudie som undersökt och kartlagt vilka behov slöjdare, konsthantverkare och närliggande yrkesutövare har för att kunna utvecklas i sina företag.

Läs om studien här.Word (word, 15.5 kB)

Här kan du läsa slutrapportenPDF (pdf, 266.9 kB)

Ungdomar arbetar med trä

KULTURSOMMARJOBB -SLÖJD

Under tre veckor i somras jobbade sju ungdomar som slöjdare! De var en del av Kulturferiepraktiken som vi kulturkonsulenter inom Örebro län ordnade.

Här finns en kortfattad redovisning av kultursommarjobb - slöjd 2015PDF (pdf, 1.1 MB)

Se filmen från kultursommarjobben här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Små fria bibliotek

I höst kommer bokholkar att placeras ut i länet. Där kan man fritt, närsomhelst låna en bok och läsa och ställa tillbaka den när det passar. Håll utkik!

Info om små fria biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ett trästycke täljs

Slöjdkunskaper som säljer

Projektet Slöjdkunskaper som säljer är avslutat och bedrevs i samarbete med Sörmlands, Västmanlands och Stockholms län. Syftet var att stärka slöjdföretagare som vill utveckla sina verksamheter genom utbildning och nätverkande.

Info om Slöjdkunskaper som säljerPDF (pdf, 535 kB)

Omslöjd – När samlat möter nytt

Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.

filmer om slöjd

Vredeshantverk, sy en linnesärk

En film av Malin Karlsson

Att slipa en yxa

En film av Lars Petersson

Fransflätning

En film av Emma Gerdien

Medeltida träklyvning

En film av Lars Petersson

Blogg

 • 24 september 2018

  Material-loppis i Wadköping 30september

  Fynda material som behöver byta ägare för att användas. Örebro läns slöjdförening inbjuder dig till en möjlighet att byta material med andra görare, ull, tyg, trä, redskap, verktyg, böcker och annat spännande till ditt DIY.I år samtidigt som Wadköpings hantverksdag, vilket innebär att det visas olika hantverk i samband med vår populära loppis!Var: Teaterladan, Wadköping, ÖrebroNär: 30 SeptemberTid: 11-16Välkomna!
 • 21 september 2018

  Enkät- säljer du eller köper ull?

  Många människor runt omkring i Sverige jobbar för att uppmärksamma den svenska ullen som finns. Nu startas ett arbete med att bygga upp en digital ullmarknad för att det ska bli lättare att både sälja sin ull som fårägare och för den som vill köpa svensk ull digitalt. Först behöver de ansvariga veta vilka behov och utmaningar som finns och har därför gjort två olika enkäter för att reda ut behoven som finns. Det är ett arbete du kan läsa mer på www.ullformedlingen.se.Du kan i enkäten kryssa för om du vill delta i en referensgrupp. Då får du mer information löpande om projektet och är med och testar funktionerna som vi successivt bygger upp i den digitala plattformen. Du blir bollplank till projektgruppen och kan få nya kontakter på köpet!Är du fårägare och vill sälja din ull?Svara på frågorna här:https://goo.gl/forms/NstkuUtyNoCQU1OZ2Är du förädlare eller/och köpare av ull?Svara på frågorna här:https://goo.gl/forms/Tfhw1FnrU1rjdY7C3Projektledare för ullförmedlingen är Fia Söderberg, fårbonde i Uppland.
 • 4 september 2018

  Stipendium att söka!

  Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} STIPENDIUM ATT SÖKA!Styrelsen i Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande utlyser stipendium med ansökan senast 26 oktober 2018 klockan 18.00.Stipendiet delas utsom en uppmuntran. Stipendiet får användas till kostnader för yrkesutbildning, anskaffande av arbetsredskap eller för yrkesarbete behövlig utrustning. Stipendiet delas i första hand ut till den som befinner sig i slutet av en utbildning eller redan är yrkesverksam och är i behov av stöd för att anskaffa utrustning för fortsatt utveckling inom yrket.  Stipendiet kan inte användas för terminsavgift, resor, levnadsomkostnader eller liknande. Ansökan ska innehålla: ·         Namn, ålder och kontaktuppgifter på den sökande.·         Presentation av hur stipendiet ska användas, samt budget.·         Relevanta bilder för ansökan.Ansökan skickas som e-post·         Skicka ansökan som en PDF-fil som du märker med ditt namn.·         Ansökan skickas till kerstin@melkerschorlingab.se Beslut till den som tilldelas stipendium meddelas senast 7 december 2018. Styrelsens beslut kan inte överklagas.Frågor kan ställas till:Anna Åhlin Orwin, anna.ahlin.orwin@hemslojden.org telefon 070 229 92 93eller tillKerstin Schörling, kerstin@melkerschorlingab.se.Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). I och med din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter, samt ansökningshandlingar hanteras av styrelsen för Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande. Du samtycker också till att dina personuppgifter och ansökningshandlingar arkiveras i upptill 5 år. Det går närsomhelst att begära tillbaka ansökan och ta bort dina personuppgifter.Välkommen med din ansökan!Styrelsen i Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande
 • 30 augusti 2018

  Inbjudan till dialog om Regionens kulturplan

   Kulturverksamheten i länet bygger på länets kulturplan. Den förnyas regelbundet och den som gäller nu slutar gälla 2019. En ny kulturplan ska skapas för åren 2020-2023. För att få inspiration och synpunkter ordnas ett antal dialogmöten inom de olika kulturformerna. Slöjden delar dialogmöte med bild och formområdet. Välkommen att delta på dialogmötet som sker 17 september mellan kl 17-19 i Örebro.Inbjudan och anmälan till dialogmötet kan du göra via länken här Om du vill läsa vad som står om slöjden i den nuvarande kulturplanen kan du göra det härSlöjden finns på sidan 75.
 • 8 augusti 2018

  Kultursommarjobb - slöjd 2018, fortsättning

  Semestern är slut och vardagen rullar på igen. Innan semestern så hade vi tre veckor med slöjd sommarjobbare som vi tidigare skrivit om. Temat för de tre veckorna var plastreducering och konsumtionsfrågor: vad kan man göra av trä och textil som kan ersätta plast och produkter som konsumeras mycket. Jag tänkte berätta vad ungdomarna gjorde under de två sista veckorna.Andra veckan var inriktad på textila material. textilt återbruk och textila tekniker som virkning och stickning.Under denna vecka var det fodral till de tidigare tillverkade smörknivar, stekspadar och skedar från veckan före som tillverkades. Även tygpåsar, makeup-pads och tygbindor syddes under veckan.Virkade och stickade fruktpåsar, makeup-pads och disktrasor tillverkades.Handledaren Sara Hillersberg höll en föreläsning om textilproduktion och konsumtionsfrågor.Gruppen gjorde ett studiebesök på ReTuna Återbruksmarknad i Eskilstuna. Gamla saker tas till vara och får nytt liv genom reparation och upcycling. Det som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat.Den tredje veckan hade vi handledaren Frej Lonnfors som visade på hur man gör krympburkar och krokar. Även färdigställning av föremål från tidigare veckor gjordes denna vecka. Föremål från tredje och sista veckan blev blandat textil och trä.
 • 25 juni 2018

  Kultursommarjobb-slöjd 2018

  För fjärde året har vi förmånen att vara en del av Region Örebro läns feriepraktik. Slöjden är ett populärt område. I år var det ca 70 sökande till de tio platser vi kan erbjuda. Året slöjdsommarjobb har konsumtionsfrågor och plastreducering som tema. Uppdraget är att tillverka föremål som kan ersätta plastsaker i vardagen. Första veckan, av tre, är tillända och då gjordes smörknivar, stekspadar, skedar och slevar samt skärbrädor. Vi arbetar i färsk björk. Klyver ut ämnen och bearbetar med handverktyg.  Det blir en mångfald av former, uttryck och utföranden. Funktionen är central framför dekoration och mönster.Men ibland kan en kosta på sig en skuren bandfläta på skärbrädan som är av körsbärsträ.Första veckans handledare Björn Svantesson delar ut arbetsuppgifter och ger goda råd och tips på verktyg, handlag, täljgrepp och material.Vecka två har textilt tema. Vi återkommer med mer bilder och berättelser.

LÄNKAR MED SLÖJDANKNYTNING

Nämnden för hemslöjdsfrågor
www.nfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund (hemslöjdsportalen)
www.hemslojden.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Slöjden i skogen
www.slojdeniskogen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Kravallslöjd
www.kravallslojd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Fetvedens vänner
www.fetvedensvanner.comlänk till annan webbplats

Slöjd Håller
www.slojdhaller.selänk till annan webbplats

Örebro läns slöjdförening
www.hemslojden.org/forening/orebro/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsthantverkarna i Örebro län
www.konsthantverkarna.comlänk till annan webbplats

365 saker du kan slöjda
www.365slojd.selänk till annan webbplats

 

TIPS

Vill du tipsa om en länk vi missat? Skicka ett meddelande till slöjdkonsulenten, Lars Petersson eller Lina Jatko