Slöjd

handgjorda minnen och skaparglädje

Händer som karvar bokstäver i trästicka.

Slöjden är ett kulturarv som ska tillvaratas och utvecklas för framtiden. På Örebro läns museum finns två hemslöjdskonsulenter, en för textil och en för hård slöjd.  Vi arbetar med att stimulera till kunskapsfördjupning, utveckling och näring inom slöjdområdet i Örebro län. 

Konsulentverksamheten finns också till för att lyfta länets kulturarv och yrkesverksamma slöjdare genom utställningar och kommunikation. Ofta samarbetar vi med slöjdare och andra verksamheter och institutioner i länet, men också nationellt och internationellt med andra hemslöjdskonsulenter genom Nämnden för hemslöjdsfrågor. 

Du kan vända dig till slöjdkonsulenterna på Örebro läns museum om du vill ha rådgivning kring slöjdens verktyg och material, diskutera företagande, verksamhet eller andra frågor som berör slöjd eller om du vill veta mer om slöjdområdet i ditt län. 

Välkommen att kontakta oss!

Kontakt

Slöjdmaterial, garn, fårskinn, tråd, pärlor, filt och blompinnar.

Länshemslöjdskonsulent, hård slöjd
Lars Petersson
019-602 87 67 
E-posta Lars

Länshemslöjdskonsulent, textilslöjd
Lina Jatko
019-602 87 66
E-posta Lina


Tidigare Projekt

Kulturella och kreativa händer i mälardalen

Fem län har samarbetat under 2015 i en förstudie som undersökt och kartlagt vilka behov slöjdare, konsthantverkare och närliggande yrkesutövare har för att kunna utvecklas i sina företag.

Läs om studien här.Word (word, 15.5 kB)

Här kan du läsa slutrapportenPDF (pdf, 266.9 kB)

Ungdomar arbetar med trä

KULTURSOMMARJOBB -SLÖJD

Under tre veckor i somras jobbade sju ungdomar som slöjdare! De var en del av Kulturferiepraktiken som vi kulturkonsulenter inom Örebro län ordnade.

Här finns en kortfattad redovisning av kultursommarjobb - slöjd 2015PDF (pdf, 1.1 MB)

Se filmen från kultursommarjobben här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Små fria bibliotek

I höst kommer bokholkar att placeras ut i länet. Där kan man fritt, närsomhelst låna en bok och läsa och ställa tillbaka den när det passar. Håll utkik!

Info om små fria biblioteklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ett trästycke täljs

Slöjdkunskaper som säljer

Projektet Slöjdkunskaper som säljer är avslutat och bedrevs i samarbete med Sörmlands, Västmanlands och Stockholms län. Syftet var att stärka slöjdföretagare som vill utveckla sina verksamheter genom utbildning och nätverkande.

Info om Slöjdkunskaper som säljerPDF (pdf, 535 kB)

Omslöjd – När samlat möter nytt

Utställningen OMSLÖJD – När samlat möter nytt, är ett resultat av slöjdprojektet Lika Unika som är ett samarbete mellan Örebro läns museum och Örebro läns slöjdförening.

filmer om slöjd

Vredeshantverk, sy en linnesärk

En film av Malin Karlsson

Att slipa en yxa

En film av Lars Petersson

Fransflätning

En film av Emma Gerdien

Medeltida träklyvning

En film av Lars Petersson

Blogg

 • 7 november 2018

  Textillärarträff 27november

  I veckan har jag träffat Lena, en av textillärarna på Virginska gymnasiet, som berättade att de kommer att ha en textillärarträff om några veckor. Därför väljer jag att lägga ut informationen så att så många som möjligt av textillärarna i Örebro län får veta om den. Här kommer mailet från Lena och Helena: Hej alla textilare!Välkomna på en textillärarträff hos oss på Virginska!Tid: Tisdag 27 nov kl 17:30 – 20:00. Vi bjuder på te, kaffe och smörgås.Plats: Sömnadssalen, Virginska gymnasiet, Fabriksgatan 52, ingång E (mitt emot idrottshallen). Vi vill gärna träffa er alla för att höra vad alla gör i slöjden i olika årskurser samt kunna skapa ett nätverk kring vårt gemensamma textila hantverk. Det är mycket som händer angående slöjden och i den textila branschen just nu och då är det fint att kunna vara en större grupp som kan ses, nätverka på olika sätt och diskutera hur vi kan få slöjden och olika typer av hantverk att synas.  Förslag på punkter och frågor för kvällen:Berätta vilka alla är, var alla jobbar samt vilka årskurser alla undervisar iInfo om nyheter på respektive skola och vad som görs i våra slöjd- och hantverksämnen i olika årskurserHur mycket slöjd- och hantverkstid är det i olika årskurser? Hur arbetar vi alla med hållbar utveckling?Dela bra idéer!Diskutera olika önskemål och idéer för fortsatta träffar och fortbildning t.ex. workshops, föreläsningar, egen sömnad, prova på 3D-skrivare mmHemslöjdskonsulenten Lina Jatko kommer också att delta och presentera sig själv och sitt uppdrag. Hon kommer också att lyssna av vad som sägs och höra vilka fortbildningsbehov och möjligheter kring det som finns samt bolla idéer kring detta.  Vi hoppas att så många som möjligt kan komma! Anmälan senast onsdag 21 november så vi vet hur mycket fika vi ska ordna. Om det är någon som är allergisk mot något så hör av er. JMaila till lena.aman@orebro.se eller ring/smsa 073-659 29 52Ses! Vänliga hälsningar Lena och Helena
 • 2 november 2018

  Slöjdlärarfortbildning 29-30oktober

  I måndag och tisdags erbjöds 30 slöjdlärare fortbildning av hemslöjdskonsulenterna på Örebro läns museum.Fortbildningsdagarna ingår i projektet Slöjd och lärande, där ett av målen är att utveckla en modell för att etablera pedagogisk verksamhet inom slöjdområdet på Örebro läns museum och i Örebro län. Fortbildningen blev fullbokad på mindre än en vecka och många stod på kö för att få delta. Temat för måndagen var Digitalt arbete i slöjdundervisningen, och det varvades med föreläsningar och workshops med inriktning på digitalisering. Föreläsare och handledare för dagen var Eva Söderberg och Christian Svensson. I workshopen Lysande broderier fick deltagarna brodera ett kopplingsschema med förstygn och konduktiv tråd för att få broderiet att lysa upp. I workshopen 3D-skrivare som pedagogiskt hjälpmedel fick deltagarna skissa i 3D på dator och skriva ut med hjälp av 3D skrivare.   På tisdag 30 var temat Slöjd i teori och praktik, då fick deltagarna arbeta mer ämnesinriktad och då hade vi två slöjdare Lena Köster och Per Helldorff som handledare.  Lena föreläste om den svenska ullen, dess fårraser, ulltyper, egenskaper och användningsområden. På förmiddagen fick deltagarna jobba med svensk ull genom att kamma, karda och spinna den. På eftermiddagen fick deltagarna utforska ullen genom våttovning. Per Helldorff visade och berättade om knäpphärvlar och föremål som han har hittat på i deras anda. Sedan fick deltagarna själva tälja på knäpphärvelsdrev och bygga ihop kugghjul för att få två axlar att snurra i olika hastigheter och riktningar. Det var två trevliga dagar med slöjd och samtal varvat med varandra!
 • 24 september 2018

  Material-loppis i Wadköping 30september

  Fynda material som behöver byta ägare för att användas. Örebro läns slöjdförening inbjuder dig till en möjlighet att byta material med andra görare, ull, tyg, trä, redskap, verktyg, böcker och annat spännande till ditt DIY.I år samtidigt som Wadköpings hantverksdag, vilket innebär att det visas olika hantverk i samband med vår populära loppis!Var: Teaterladan, Wadköping, ÖrebroNär: 30 SeptemberTid: 11-16Välkomna!
 • 21 september 2018

  Enkät- säljer du eller köper ull?

  Många människor runt omkring i Sverige jobbar för att uppmärksamma den svenska ullen som finns. Nu startas ett arbete med att bygga upp en digital ullmarknad för att det ska bli lättare att både sälja sin ull som fårägare och för den som vill köpa svensk ull digitalt. Först behöver de ansvariga veta vilka behov och utmaningar som finns och har därför gjort två olika enkäter för att reda ut behoven som finns. Det är ett arbete du kan läsa mer på www.ullformedlingen.se.Du kan i enkäten kryssa för om du vill delta i en referensgrupp. Då får du mer information löpande om projektet och är med och testar funktionerna som vi successivt bygger upp i den digitala plattformen. Du blir bollplank till projektgruppen och kan få nya kontakter på köpet!Är du fårägare och vill sälja din ull?Svara på frågorna här:https://goo.gl/forms/NstkuUtyNoCQU1OZ2Är du förädlare eller/och köpare av ull?Svara på frågorna här:https://goo.gl/forms/Tfhw1FnrU1rjdY7C3Projektledare för ullförmedlingen är Fia Söderberg, fårbonde i Uppland.
 • 4 september 2018

  Stipendium att söka!

  Normal 0 21 false false false SV JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} STIPENDIUM ATT SÖKA!Styrelsen i Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande utlyser stipendium med ansökan senast 26 oktober 2018 klockan 18.00.Stipendiet delas utsom en uppmuntran. Stipendiet får användas till kostnader för yrkesutbildning, anskaffande av arbetsredskap eller för yrkesarbete behövlig utrustning. Stipendiet delas i första hand ut till den som befinner sig i slutet av en utbildning eller redan är yrkesverksam och är i behov av stöd för att anskaffa utrustning för fortsatt utveckling inom yrket.  Stipendiet kan inte användas för terminsavgift, resor, levnadsomkostnader eller liknande. Ansökan ska innehålla: ·         Namn, ålder och kontaktuppgifter på den sökande.·         Presentation av hur stipendiet ska användas, samt budget.·         Relevanta bilder för ansökan.Ansökan skickas som e-post·         Skicka ansökan som en PDF-fil som du märker med ditt namn.·         Ansökan skickas till kerstin@melkerschorlingab.se Beslut till den som tilldelas stipendium meddelas senast 7 december 2018. Styrelsens beslut kan inte överklagas.Frågor kan ställas till:Anna Åhlin Orwin, anna.ahlin.orwin@hemslojden.org telefon 070 229 92 93eller tillKerstin Schörling, kerstin@melkerschorlingab.se.Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande hanterar dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR). I och med din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter, samt ansökningshandlingar hanteras av styrelsen för Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande. Du samtycker också till att dina personuppgifter och ansökningshandlingar arkiveras i upptill 5 år. Det går närsomhelst att begära tillbaka ansökan och ta bort dina personuppgifter.Välkommen med din ansökan!Styrelsen i Sällskapet till Arbetsflitens befrämjande
 • 30 augusti 2018

  Inbjudan till dialog om Regionens kulturplan

   Kulturverksamheten i länet bygger på länets kulturplan. Den förnyas regelbundet och den som gäller nu slutar gälla 2019. En ny kulturplan ska skapas för åren 2020-2023. För att få inspiration och synpunkter ordnas ett antal dialogmöten inom de olika kulturformerna. Slöjden delar dialogmöte med bild och formområdet. Välkommen att delta på dialogmötet som sker 17 september mellan kl 17-19 i Örebro.Inbjudan och anmälan till dialogmötet kan du göra via länken här Om du vill läsa vad som står om slöjden i den nuvarande kulturplanen kan du göra det härSlöjden finns på sidan 75.

LÄNKAR MED SLÖJDANKNYTNING

Nämnden för hemslöjdsfrågor
www.nfh.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Svenska Hemslöjdsföreningarnas riksförbund (hemslöjdsportalen)
www.hemslojden.orglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Slöjden i skogen
www.slojdeniskogen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Kravallslöjd
www.kravallslojd.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 
Fetvedens vänner
www.fetvedensvanner.comlänk till annan webbplats

Slöjd Håller
www.slojdhaller.selänk till annan webbplats

Örebro läns slöjdförening
www.hemslojden.org/forening/orebro/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Konsthantverkarna i Örebro län
www.konsthantverkarna.comlänk till annan webbplats

365 saker du kan slöjda
www.365slojd.selänk till annan webbplats

 

TIPS

Vill du tipsa om en länk vi missat? Skicka ett meddelande till slöjdkonsulenten, Lars Petersson eller Lina Jatko