Barnet i tornet

24 nov 2018 – tillsvidare

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott

Jan Hofström

Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer. Under några viktiga år i sin barndom, bodde han i Örebro. Här tog barnet Jan intryck från bibelns berättelser i söndagsskolan, serierna i mamma Helgas veckotidningar och pappa Eriks dramatiska äventyrsböcker. Efter att under ett långt konstnärsliv ställt ut på de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen har han återvänt till Örebro.

Utställningen Barnet i tornet visas i det sydöstra tornrummet - salen som också fått ge namn till utställningen. Från fönstren i utställningen blickar man ut över Örebro där Jan Håfström tillbringade några viktiga barndomsår.

 

 

 EN NY BOK - UTSTÄLLNINGSKATALOGEN

Omslaget till utställningskatalogen. Bilden föreställer ett verk av Jan Håfström med tre mumier med döskallehuvuden.

Nu finns en katalog till utställningen att köpa. Den finns tillgänglig till försäljning i utställningen och sommaren 2020 även i butiken på Siggebohyttans bergsmansgård. Textförfattare är Stefan Nilson som ger läsaren nycklar, öppnar gluggar och pekar ut vägar, in i Jan Håfströms värld. 


 

 

 

OM UTSTÄLLNINGEN

Barnteckning

Det som skiljer denna utställning från Jan Håfströms tidigare är att många av verken länge har funnits hemma i hans ateljé. Han har haft den nära inpå sig, och de har inte ställts ut så ofta. "Då händer det något med dem" menar konstnären själv. "De har varit förberedda på att få komma hit, för de bearbetar något med pojken under de åren vi bodde här."

Familjen bodde på väster i Örebro. En gemensam nämnare för verken i utställningen är det barndomens söndagsskola i Immanuelkyrkan på Ekersgatan. De bibliska berättelserna hyste allvar och meningsfullhet men också stor dramatik, död och våld. Där och då väcktes en fascination för att berätta genom skeenden, pjäser. Det var samariter, romare och lärjungar som i form av tredimensionella figurer ingick i dramer och flyttades runt.

Till barndomens rollekar på de gärden som senare skulle bli bostadsområdet Baronbacken var Jan regissören. Våld och dödsscener ingick som stående inslag. Jan fick som vuxen en koffert av sin mamma Helga. I den hade hon sparat en mängd teckningar Jan ritat som barn. Dramatiska motiv med bataljer, sjöslag och våldshandlingar även med religiösa inslag. Det är mycket slagfält, vinande pilar och yxor. Döden är ofta närvarande, även i dessa serier och teckningar. I många av verken som nu ställs ut i Barnet i tornet finns de båda skikten livet/underjorden med och förbindelsen mellan dem. Till exempel verket med Diana Palmer som likt Orfeus försöker besvärja dödsriket och befria Eurydike – Mr Walker. 

Det runda slottstornet upphäver det linjära och kronologiska. Jan Håfström menar själv att kanske är det konstens uppgift att ställa oss där – utanför tiden. När verken är ifrån spelar inte heller så stor roll. Här finns parafraserna på Arnold Böcklins Dödens ö som ursprungligen är från 1870 och Spiral Jetty av Roberth Smithson från 1970. Jan tycker att det skapar en sorts trygghet att ha verk från olika tider runt omkring sig, till exempel teckningarna han själv gjorde som barn.

Ur Jan Håfströms fantasier och idéer har utställningen Barnet i tornet fått sin gestaltning. Han frågar sig själv om det egentligen hänt något från 1945? Hur färdig är människan redan som barn? Hur mycket kan människan förändras i livet? ”Man fortsätter att göra samma bild hela tiden”. Det privata och personliga har öppnats och blivit till en yta där konstnären möter sin publik. På den resan har Örebro blivit en historisk plats. Även om det lokala – själva staden - bara är en aspekt av utställningen har ändå ingen annan plats ett sådant rum.

Boka gärna en visning! bokning@olm.se
För skolan erbjujder vi pedagogiska program. Läs mer här.

Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Sydöstra tornet


Vill ni besöka Barnet i tornet på vardagar då vi i normala fall
inte har öppet?

Besöket på 60 min kan bokas måndag till fredag kl 13.00-17.00 för grupper med minst 10 personer. Bokas minst 5 dagar i förväg via mail: bokning@olm.se

Ni erhåller en bekräftelse av bokningen.
Fri entré. Obs! Ingen visning, endast öppethållande.
Samling utanför ingången till turistbyrån, sydvästra tornet.

Utställningar

Bild på Örebro slott.

Museet är tillfälligt stängt

För att minska smittspridningen väljer vi att hålla stängt i våra utställningar på Örebro slott
resten av året. Vi önskar alla besökare välkomna åter
någon gång under 2021.

Konstverk av Jan Håfström

24 nov 2018 – tillsvidare

24 nov 2018 – 1 jan 2020

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott

Detaljbild av dock i utställningen MÖJLIGHETERNAS SPEGEL, SINNENAS BEGÄR