Barnet i tornet

24 nov 2018 – tillsvidare

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott

Jan Hofström

Utställningen "Barnet i tornet” möjliggör ett fördjupat möte mellan dig som besökare och konstnären Jan Håfström. Det viktiga är att vara öppen för den möjligheten: ett intressant möte både med någon annans tankevärld och den utmanande möjligheten till en egen inre jämförelse genom att sätta sig själv i kontrast. Du har chansen att se det personligt subjektiva både i dig själv, den andre och det som är gemensamt allmänmänskligt - på en och samma gång.

(citat ur boken/utställningskatalogen ”Barnet i tornet – Jan Håfström”, text: Stefan Nilson)

Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer, verksam sedan 1960-talet och med utställningar från hela Europa och världen i bagaget och väl representerad i de stora svenska museerna. Utställningen Barnet i tornet - Jan Håfström på Örebro slott visas i det sydöstra tornrummet, salen som också fått ge namn till utställningen.


 

Omslaget till utställningskatalogen. Bilden föreställer ett verk av Jan Håfström med tre mumier med döskallehuvuden.

EN NY BOK - UTSTÄLLNINGSKATALOGEN

Nu finns en katalog till utställningen att köpa. Den finns till försäljning i utställningen på Örebro slott samt på Lindhska bokhandeln i Örebro. Textförfattare är Stefan Nilson som ger läsaren nycklar, öppnar gluggar och pekar ut vägar, in i Jan Håfströms värld. 

 

OM UTSTÄLLNINGEN

Barnteckning

Från fönstren i utställningen blickar man ut över Örebro där Jan Håfström tillbringade några viktiga barndomsår. Här tog barnet Jan intryck från bibelns berättelser i söndagsskolan, serierna i mamma Helgas veckotidningar och pappa Eriks dramatiska äventyrsböcker.

Efter att under ett långt konstnärsliv ställt ut på de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen återvände han till barndomens stad för att göra den här utställningen åt länsmuseet. Den är mer än en retrospektiv – den är som att titta in i konstnären Jan Håfströms huvud. Det är verk som är skapade under en lång tid, med motiv och symbolik som han ofta återkommit till under sitt långa konstnärsliv. Och de bearbetar något från tiden Jan var pojke i Örebro. Som barn kände han sig ensam ibland och ängslades, men också fascinerades, över död och våld.

Konsten som befolkar det sydöstra tornrummet på Örebro slott liknar på ett sätt pusselbitar från barndomens värld av sago- och seriefigurer, filmhjältar, historiska gestalter, och leksaker. Den är i stilen målad med en okonstlad tydlighet. Det är lättlästa realistiska bilder med djupa rottrådar till konstnärens egna favoriter i konsten och historien.
Här finns inget absolut facit som du måste redovisa dina egna funderingar emot. Den är öppen för alla sorters tolkningar och förståelser. Här finns inget rätt eller fel - det är du som upplever!

(ur boken/utställningskatalogen ”Barnet i tornet – Jan Håfström”, text: Stefan Nilson)

 

Boka gärna en visning! bokning@olm.se
För skolan erbjujder vi pedagogiska program. Läs mer här.

Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Sydöstra tornet

UtställningarVälkommen till museet på
örebro slott

Öppet lördag-söndag
kl 10.00 - 15.00

7 december kl. 18.00


ÖVERLEVANDE OCH MEDLÖPARE

En programkväll om Örebro och Förintelsen

12 juni 2021 – tillsvidare


Boom i bergslagen

Järnet i länet under medeltiden.

 

5 oktober 2019 - tillsvidare


MÖJLIGHETERNAS SPEGEL,
SINNENAS BEGÄR

Utställning på Örebro slott.