Barnet i tornet

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott.

Jan Hofström

Jan Håfström är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer. Under några viktiga år i sin barndom, bodde han i Örebro. Här tog barnet Jan intryck från bibelns berättelser i söndagsskolan, serierna i mamma Helgas veckotidningar och pappa Eriks dramatiska äventyrsböcker. Efter att under ett långt konstnärsliv ställt ut på de stora gallerierna och museerna i Sverige, Europa och världen återvänder han nu till Örebro. Örebro läns museum presenterar nu stolt utställningen Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott.

Utställningen visas i det sydöstra tornrummet - salen som också fått ge namn till utställningen. Från fönstren i utställningen blickar man ut över Örebro där Jan Håfström tillbringade några viktiga barndomsår.

Det som skiljer denna utställning från Jan Håfströms tidigare är att många av verken länge har funnits hemma i hans ateljé. Han har haft den nära inpå sig, och de har inte ställts ut så ofta. "Då händer det något med dem" menar konstnären själv. "De har varit förberedda på att få komma hit, för de bearbetar något med pojken under de åren vi bodde här."

Familjen bodde på väster i Örebro. En gemensam nämnare för verken i utställningen är det barndomens söndagsskola i Immanuelkyrkan på Ekersgatan. De bibliska berättelserna hyste allvar och meningsfullhet men också stor dramatik, död och våld. Där och då väcktes en fascination för att berätta genom skeenden, pjäser. Det var samariter, romare och lärjungar som i form av tredimensionella figurer ingick i dramer och flyttades runt.

Barnteckning

Till barndomens rollekar på de gärden som senare skulle bli bostadsområdet Baronbacken var Jan regissören. Våld och dödsscener ingick som stående inslag. Jan fick som vuxen en koffert av sin mamma Helga. I den hade hon sparat en mängd teckningar Jan ritat som barn. Dramatiska motiv med bataljer, sjöslag och våldshandlingar även med religiösa inslag. Det är mycket slagfält, vinande pilar och yxor. Döden är ofta närvarande, även i dessa serier och teckningar. I många av verken som nu ställs ut i Barnet i tornet finns de båda skikten livet/underjorden med och förbindelsen mellan dem. Till exempel verket med Diana Palmer som likt Orfeus försöker besvärja dödsriket och befria Eurydike – Mr Walker. 

Det runda slottstornet upphäver det linjära och kronologiska. Jan Håfström menar själv att kanske är det konstens uppgift att ställa oss där – utanför tiden. När verken är ifrån spelar inte heller så stor roll. Här finns parafraserna på Arnold Böcklins Dödens ö som ursprungligen är från 1870 och Spiral Jetty av Roberth Smithson från 1970. Jan tycker att det skapar en sorts trygghet att ha verk från olika tider runt omkring sig, till exempel teckningarna han själv gjorde som barn.

Ur Jan Håfströms fantasier och idéer har utställningen Barnet i tornet fått sin gestaltning. Han frågar sig själv om det egentligen hänt något från 1945? Hur färdig är människan redan som barn? Hur mycket kan människan förändras i livet? ”Man fortsätter att göra samma bild hela tiden”. Det privata och personliga har öppnats och blivit till en yta där konstnären möter sin publik. På den resan har Örebro blivit en historisk plats. Även om det lokala – själva staden - bara är en aspekt av utställningen har ändå ingen annan plats ett sådant rum.

Öppettider:
sommaren 2019 1 juni - 1 september
dagligen kl 10.00 - 17.00

Varje lördag och söndag sommaritd erbjuds en gratis introduktion till utställningarna Barnet i tornet och Powegrid - hur tänker du människa kl 14.00 (på engelska kl 15.00).

 


Boka gärna en visning! bokning@olm.se
För skolan erbjujder vi pedagogiska program. Läs mer här.

Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Jan Håfström
Sydöstra tornet


Vill ni besöka Barnet i tornet på vardagar då vi i normala fall
inte har öppet?

Besöket på 60 min kan bokas måndag till fredag kl 13.00-17.00 för grupper med minst 10 personer. Bokas minst 5 dagar i förväg via mail: bokning@olm.se

Ni erhåller en bekräftelse av bokningen.
Fri entré. Obs! Ingen visning, endast öppethållande.
Samling utanför ingången till turistbyrån, sydvästra tornet.

Utställningar

Fasad Örebro slott

Nu kan du besöka museets utställningar på Örebro slott.

Öppettider:
måndag - söndag
kl 10.00 - 17.00


Barnet i tornet

24 nov 2018 – tillsvidare

24 nov 2018 – 1 jan 2020

barnet i tornet

Jan Håfström på Örebro slott.

1 juni 2019 – 1 sept 2019

24 nov 2018 – 1 jan 2020

Ett rutnät är två linjer som korsas. Gång på gång. I evighet.

POWER GRID

Hur tänker du, människa?!