Förr var boendet en del i bruksarbetarens lön enligt en tradition sedan 1700-talet. Länsmuseet och studiecirklar har genomfört ett omfattande forskningsarbete om Gråbos historia.
Nu känner vi till nästan alla som har bott på Gråbo, hur länge de bodde här, hur många barn de fick och vad de arbetade med. I spisrummet på andra våningen bodde till exempel på 1890-talet en familj med sex barn. Ett spisrum är en lägenhet som bara består av ett enda rum med en vedspis.
Gråbo fungerade som bostad fram till 1970-talet. Under 1980-talet renoverades huset och inreddes av länsmuseet. Sedan år 1986 har Gråbo varit ett museum.
Bofors Bruk anlades år 1646 och producerade i början stångjärn vid två hammare. Under 1800-talet investerade bruket i en lancashiresmedja, valsverk, hytta, gjuteri och till sist en mekanisk verkstad för vapentillverkning. År 1894 förvärvade Alfred Nobel Bofors Bruk som då ingick i AB Bofors-Gullspång. Vapentillverkningen gav sedan upphov till en enorm expansion för Bofors vid 1800-talets slut. Alla arbetarna måste ha någonstans att bo och därför byggde företaget arbetarebostäder.
Smedjan låg alldeles intill Gråbo och här har det bott många lancashiresmeder (smältsmeder). Deras arbete bestod av att förädla gjutjärn till smidbart järn. Hemma fick deras hustrur slita hårt. De hade ansvaret för vattenhämtning, ved, hushållsgris, trädgårdsland, barnaskötsel, matlagning, matberedning och tusen andra sysslor. Barnen kunde börja arbeta vid bruket vid 12 års ålder.
Numera ingår Gråbo i ett riksintresseområde för kulturminnesvård. Närmsta omgivningarna utgörs av Bofors station från år 1900. På östra sidan av Noravägen ligger bostadsområdet Rosendal från tiden omkring första världskriget. Till riksintresseområdet hör även Kanalbostäderna öster om den på 1870-talet anlagda Björkborns kanal och lämningar efter lancashiresmedjan. Hela området Bofors station – Rosendal gränsar norrut till Björkbornsområdet med Björkborns herrgård och Nobelmuseet.
År 1875 flyttade paret Berggren in på Gråbo. På Digitalt Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa hur det var när de bodde här.