eketorpsskatten

I länsmuseets arkeologiska samlingar finns den kända Eketorpsskatten som är den största i Närke med sina 1,3 kg. Skatten lades förmodligen ned i en våtmark omkring 970 e Kr, under Vikingatiden.

Fyndet påträffades vid plöjning på 1950-talet vid Eketorps gård strax öster om Riseberga Kloster i Edsbergs socken utanför Fjugesta. Vid den arkeologiska undersökningen och flera metallsökningar så kom många hundra föremål fram i dagen. Skatten består av ett stort antal silvermynt, guld- och silversmycken, hacksilver och pärlor av silver, glas och bärnsten. Silvermynten har präglats av både västliga kungariken och östliga kalifat i områden kring Svarta havet.

De många dräktsmyckena består av kraftiga halsringar, stora ändknoppar till ringspännen, flätade armband och rikt dekorerade spännen. Här finns även särskilda hängen och amuletter med hednisk och kristen anknytning som den svärdbärande figurinen, tronformad stolen, ormfiguren, Torshammare, eldstål och korset.

Se närmare på föremålen från skatten i bildvisningen eller på digitalt museum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.