Byggnadsvård handlar om att vårda byggnader på ett omsorgsfullt sätt, med tidstypiska detaljer och material, i stället för att riva och bygga nytt. Genom att underhålla, reparera och vårda vårt byggnadsbestånd bevarar vi byggnaders karaktär samtidigt som vi också sparar på naturens resurser.
Bebyggelseantikvarierna på museet arbetar med att förmedla kunskap om olika tiders byggnadstraditioner, materialval och hur du bäst vårdar ditt hus. Vi finns här som stöd om du behöver rådgivning för arbeten på ditt hus.
Har du frågor om ditt hus? Funderar på färgsättning, olika material eller metoder? Behöver du hjälp att hitta hantverkare? Vi erbjuder byggnadsantikvarisk rådgivning via telefon, e-post eller på plats, anpassat efter ditt behov. Enklast är att kontakta oss via e-post. Bifoga gärna några bilder samt kontaktuppgifter så svarar vi dig så fort vi har möjlighet. Rådgivning via telefon och e-post kostar ingenting.
Önskar du att vi gör ett besök på plats för en mer ingående rådgivning? Många gånger är det lättare att både ställa och svara på frågor när man är på plats. Vi kommer gärna ut till dig på besök. Ett besök tar ca 1-2 timmar. Då svarar vi på de frågor du har och berättar vad vi kan om ditt hus. En enklare arkivsökning i våra arkiv ingår också i priset.
Lilla byggnadsvårdsbidraget (ofta kallad Lilla B) är en förenklad variant av bidrag som ges till byggnader som saknar funktion, sk överloppsbyggnader. De bidrar till vårt kulturlandskap och våra kulturmiljöer och är viktiga att bevara. Bidraget delas ut av Länsstyrelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vi har i flera år gett fastighetsägarna råd inför åtgärder. Tidigare år har arbetena bland annat bestått av omläggning av lertegeltak på olika typer av ekonomibyggnader samt upprätning av en timmerstomme, tillhörande en liten hölada.